Erevis Cale 1 - Soumrak - Paul S. Kemp

Nová trilogie ze světa Forgotten Realms - Erevis Cale 1 - Soumrak od Paula S. Kempa z nakladatelství FantomPrint.
Napsal Malfin

Před časem nám FantomPrint naservíroval první díl z nové trilogie ze světa Forgotten Realms – Soumrak. Jejím hlavním hrdinou je Erevis Cale a už když si člověk přečte přebal knihy, je mu jasné, že se tato trilogie snaží ukázat nového hrdinu typu Drizzta Do’Urdena. A musím hned říci, že poté co knihy Drizzta pomalu upadají s kvalitou, Erevis Cale nakopnul Zapomenuté říše tím správným směr.

 

Erevis Cale je komorník nedávno zemřelého patriarchy rodu Uskevren ve městě Selgaunt. Budí dojem člověka, kterému komornická livrej příliš nesedí, své úkoly plní svědomitě, ale něco na něm způsobí, že všichni kdo by si na něj chtěli něco zkusit, dostanou tik do oka a raději zalezou. Dravec pozná dravce. Není to ale jen obyčejný ranař a autor jeho dovednosti a schopnosti pomalu poodkrývá. Stejnou měrou se však dozvídáme o jeho slabostech, například o jeho příliš komplikované lásce.

 

Erevis se, po smrti patriarchy, rozhodne odejít ze služeb rodu Uskevrenů a snaží se se všemi rozloučit tak, aby to bolelo co nejméně. Osud tomu chce jinak a tak se dostane brzy do potíží. Všechno se motá okolo artefaktu koule, který Erevis před nedávnem, ještě se svým pánem, koupil, aniž by věděli, jakou má artefakt cenu a že by ho chtěla získat i skupinka zabijáků. Když je Erevis vylákán a napaden, odnáší artefakt a chce vyřešit situaci mimo rod Uskevrenů, aby nikoho neohrozil. Sám by ale dlouho neobstál, proto povolá přítele Jaka – půlčíka a Rozklana, což je něco jako spojenec, když už ne přítel. Erevis i Rozklan jsou služebníci Masky, boha zabijáků a zlodějů. Zápletka je hotová.

 

Když jsem knihu bral do ruky, říkal jsem si, snad to nebude jen akční nářez. A není. Postavy mají určitou hloubku (i když to není hloubka jiných hrdinů, ale v rozsahu 250stran to ani nelze čekat), občas se vyjeví i nějaká ta etická otázka (mučit zajatce či nemučit). Akční scény fungují, až na „vykecávací“ odstavce, kdy si „dobří“ a „špatní“ vyměňují typické fráze. Jen škoda, že se v boji střetávají vždy ti stejní, aby to byly plichta a vše se odehrálo jinde, jinak a znova. Postupně je však odhalován smysl artefaktu a je jasné, že musí být nepřátelé zastaveni a děj graduje. Můj konečný verdikt je, že jsem se bavil a knihu jsem zhltl za dva dny. Mám jisté výhrady, ale jinak kniha ze světa Forgotten Realms potěší a pobaví každého příznivce. A jeden veliký klad! Většinou jsem u sebe měl Forgotten Realms Campaing Setting, protože kniha je naprosto nadupaná odkazy na všemožné informace z FR světa, což mě hodně bavilo! Myslím, že Zapomenuté Říše mají nového hrdinu, kterého můžeme uctívat.

Napsal Malfin 03.02.2013
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
ČAS 0.13108777999878 secREMOTE_IP: 54.205.179.155