Legenda o Drizztovi X. Cesta k úsvitu

Nová dobrodružství Drizzta Do'Urdena a jeho přátel se před nedávnem objevily na pultě vydavatelství Fantom Print. Obálku opět nakreslil Todd Loockwood a opět na ní přivádí v život jednu ze závěrečných bitev.

 

Na konci minulé knihy, po bitvě o Mitrilovu síň s drowy, opouští Drizzt s Catti ostatní přátele. Ztráty, které utrpěly jsou hlubokými ranami v jejich duších a Mitrilová síň je nasáta krví jako houba. Děj Cesty k úsvitu se odehrává po šesti letech od této události. Pokud si vzpomínáte na dobu, kdy Drizzt pronásledoval Artemise Entreriho, který unesl Regise, určitě si vzpomente na námořní bitvu. Okolo se motal jistý kapitán Deudermont. Tak právě ten se stal v této knize jednou z hlavních postav. Aspoň tedy část knihy. Drizzt s Catti (a samozřejmě s Guen) se plaví na lodi Mořský skřítek po Mečovém pobřeží a pronásledují piráty.

 

V Propasti však jistý balor Errtu nemůže zaomenout na Drizzta touží se mu pomstít. Toto vše bylo nastíněno už v minulé knize. Děj Cesty k úsvitu je tedy jen jakýmsi dokončením děje. Celá kniha je propletena popisy mučení, které Errtu dělá jednomu z Drizzotvých přátel. Drizzt se to po nějaké době dozví a domnívá se, že jde o jeho otce Zaknafeina.

 

Mezi tím vším se prolíná ještě jedna dějová linie točící se okolo Bruenora a barbarů z Planiny. Jistý vůdce barbarů chce přesvědčit všechny kmeny, aby se odvrátili od přátelství s trpaslíky i lidmi z Desetiměstí a navrátili se k tradičnímu způsobu života, zahrnující boj s těmito sousedy.

 

Zpočátku se Drizzt dostane do léčky nastražené Errtuem, který ho chce dostat právě tam, kam potřebuje. Výpravy za informacemi se zúčastní i loď Mořský skřítek s celou posádkou. To co vypadá jako honba za tajemným ostrovem, se vyklube v zajímavou výpravu. Magie zde hraje velkou roli, stejně jak se patří v zemích Říší. Proto se Mořský skřítek dostane magickými cestami do bezpečí. Toto bezpečí však skýtá jezero daleko od moře. Zde jsem se opravdu zasmál.

 

Nechci prozradit více než je nezbytně nutné. Takže Drizzt s Catti informace získají a spěchají na Planinu. Zde se strhne závěrečná bitva a také závěrečné překvapení. Jako vždy kniha obsahuje spoustu bojových scén. Obzvláště ty na moři mě bavily. Opět se objevuje magický krystal. Přátelé poznají několik hodně zajímavých postav, ke kterým se, jak se zdá, vrátí v dalších dílech. Celkově bych tento díl hodnotil zdařile. Je to asi tím, že se objevily neotřelé a neokoukané motivy (narážím opět na Mořského skřítka). Bohužel jako ve všech dílech je děj trochu předvídatelný. Stejně ho ale řadím k tomu lepšímu z Drizzta.

Napsal Malfin 03.04.2010
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 1 příspěvek.
ČAS 0.11349010467529 secREMOTE_IP: 44.222.149.13