Legenda o Drizztovi XII. Páteř světa R. A. Salvatore Temné stezky II.

Nové pokračování dobrodružství Drizzta a jeho přátel. V tomto díle však jen jednoho z jeho přátel – Wulfgara. Skutečně, žádný Drizzt, Catti, Bruenor ani Regis. Dokonce ani jako vedlejší dějová linie.
Napsal Malfin

Nové pokračování dobrodružství Drizzta a jeho přátel. V tomto díle však jen jednoho z jeho přátel – Wulfgara. Skutečně, žádný Drizzt, Catti, Bruenor ani Regis. Dokonce ani jako vedlejší dějová linie.

 

Wulfgar, který přežil ďábelské mučení Errtuem, uprchl z jeho sevření, aby se v minulém díle setkal opět se svými přáteli. Mučivé zážitky mu však zanechaly na duši takové šrámy, že se brzy opět oddělil od družiny, aby našel sám sebe. V hostinci Palaš v Luskanu, pracuje Wulfgar jako vyhazovač. Plný nenávisti si vybíjí vztek na celý svět na všech, kdo chtějí dělat problémy v hostinci a nebo se přišli poměřit přímo s ním. Po zkončení „směny“ (a ne vždy po zkončení) se opije, aby utopil vzpomínky. A tak to jde den za dnem, stále dál a dál. Z Wulfgara je troska.

 

Ve městě se však objeví kapitán Deudermont. Zahlédne Wulfgara a chce mu pomoci, ten však o jeho pomoc nestojí. Nepotřebuje nic a nikoho, s vyjímkou věčně plné lahve. Kapitán je je však ctěná osob a nejeden pirát by ho rád viděl mrtvého. A tak se o to taky někteří pokusí, s využitím Wulfgara, samozřejmě.

 

Další dějová linie se odehrává v ne příliš vzdálené vesničce, kterou byste bez problémů přehlédly jak na mapě, tak v krajině. Místní lord se bezhlavě zblázní do místní vesnické dívky. Ta však miluje jiného, stejně prostého chlapce. Klasický klišé motiv o bohatém princi a chudé dívce. Neustále jsem si lámal hlavu o co v této dějové linii půjde. Přemýšlel jsem, kdy se objeví Drizzt, aby ztrestal zlotřilého milence nebo skoncoval s nějakým nebezpečím. Nakonec se ale dějová linie krásné, leč chudé, dívky spojí s tou Wulfgarovou, který musí opustit město Luskan.

 

Kniha je napsaná dobře, což o to. Ale zklamáním je, že se tam skutečně nesetkáme s nikým mimo Wulfgara, kapitánem Mořského skřítka a osazenstvem Palaše. Chápu, že Wulfgarova situace musela být vyřešena a asi by bylo hloupé, kdyby se z ničeho nic objevil v Palaši Drizzt s přáteli a barbar by rázem svůj boj s lahví vyhrál. Nicméně přesto to pro mne bylo zklamáním.  Prostě trochu vaření z vody, přišlo mi. A hodně slané. Několik scén bylo sice zajímavých (hry pro veřejnost Luskanu, kde jsou "souzeni" obvinění), ale celkově je kniha spíše průměrná. U knih o Drizztovi se těším na pantera a vířící scrimitary. Ostatní je trochu podružné. Jasně, pokud se to boje zapojí ostatní přátelé, výsledek se násobí. Na druhou stranu mě závěr knihy docela chytil. Nicméně co s tím, že člověka chytí posledních 30 stran.  Autor si spíše dořešil resty, které si vytvořil v minulých dílech a připravil si půdu pro další dobrodružství. Stejně mě ale zajímá jak to bude pokračovat. Wulfgar se totiž vrazí na Planinu a není sám. (5/10)

Napsal Malfin 01.02.2011
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 6 příspěvků.
ČAS 0.12195014953613 secREMOTE_IP: 54.85.255.74