Dhaerowathila

Obsah článku:

Víra v Shevarashe

Neexistuje radost ze života, pouze radost ze zabíjení
- Feadu
Shevarash zosobňuje nenávist elfů k drovům. Je elfím bohem většinou násilné pomsty a vojenských trestných výprav. Je uctíván elfy a půl elfy kteří utrpěli ztrátu svých milovaných skrze násilný akt, zvláště pak takovými kteří jsou zapáleni pomstít se drowům a těmi kteří přísahali zničit Pavoučí královnu a další zlé bohy temných elfů. Někteří Theologové tvrdí že Shevarash shromažďuje nenávist a hořkost kterou elfové cítí od dob Korunních válek a tak drží zlo Pavoučí královny aby se nerozlézalo do elfích domovů. Kněží Shevarashe prosí Nočního lovce o kouzla za soumraku, kdy se drowové plíží ze svých temných jam do Země pod sluncem.
Shevarashův kult není mezi Národem moc rozšířený, samozřejmě s výjimkou míst kde se objevili drowové. Ačkoliv jejich oddanost jejich cíli je mezi Národem ceněna, většina Tel’Quess nerozumí jejich absolutní nenávisti. Zdá se jim že jejich vše konzumující touho po pomstě zosobňována Shevarashovými mstiteli je více podobná válkám které proti sobě vedou N’Tel’Quess než elfímu způsobu. Proto často cítí lítost k těm kteří se lítost k těm kteří vstoupili do řad mstitelů. Někteří teologové dokonce tvrdí že nesmrtelné duše shevaritů nemohou dosáhnout Arvandoru, neb jsou zničeny drowím kouzly či čepelemi. Jiným rasám na povrchu je Shevarashův kult neznámý. V Temných říších je tomu naopak. Teror který fanatičtí mstitelé přinášejí zlým rasám z hlubin je ceněn mezi těmi kteří se jich mohou obávat a tak jsou shevarité vítáni mezi svirfnebliny, trpaslíky a myconidy.
Shevaritské kostely jsou postaveny v ústí jeskyní v blízkosti elfích sídlišť které vedou do Temných říší, často dobře opevněné, zásobené a schopné vydržet i dlouhé obléhání i s malou posádkou. Místa kde je Shevarash uctíván jsou často zdobená trofejemi od a z padlých drowů. Shevarité občas staví i malé svatyně v Temných říších, ty jsou jen rychle postavené na místech které sloužilo jako středisko operací bratrstev na tažení. Padlí shevarité jsou vyneseni na povrch k rituálnímu pohřbu, v případě absolutní nutnosti mohou být pochovány i Temných říších v neoznačených hrobech a jeskynních aby nemohli být znesvěceny.
Novicové řádu jsou známí jako Posedlí, vysvěcení kněží jsou známí jako Šerý mstitelé. Tituly a motlitby jsou často spojeny jako litanie zabitých. Zvláštní kněží mezi shevarity jsou dhaerowathila – zabíječi drowů.
Roku 4400 před údolním letopočtem během nejdelší noci v roce zaútočila armáda duergarů a drowů z Temných říší a zničila jak trpasličí město Sarphil na jižním břehu Měsíčního moře ale zaútočila i na Elfí dvůr – posvátné sídliště elfů v samotném srdci pralesa Arcorar.
Zabíjení na Šerém dvoře si vzalo životy nespočet elfů a trpaslíků. Mezi padlími byla i rodina lučištníka Shevarashe, kdysi lovce pro Elfí dvůr. Ve hněvivé motlitbě ke Corellonu Shevarash slíbil že bude pravou rukou Seldarine která zamete s drowi a tak pomstí svoji rodinu, smutkem zlomený válečník se zavázal že se nikdy nezasměje dokud Lloth nezemře spolu se svými služebníky. Po zbytek svého života se pak Shevarash stává nejsmrtelnějším nepřítelem drowů.
Shevarash byl nakonec zabit někdy kolem roku 4070 PÚL hordou myrlocharů po zabití nejvyšší kněžky Darhiir'eigg Aleanrahel a šestice jejích milců. Po jeho smrti a za asistence Fenmarel Mestarina prošel nanebevstoupením a byl povýšen mezi Seldarine jako Shevarash Černý lučištník, Noční lovec a Ten co přináší šípy. Když pak Sy’Tel’Quessir osídlili Yuirský les jeho staří bohové se spojili se Seldarine a s aspekty různých sil elfského panteonu. Shevarash absorboval aspekt Elikarashae, nejmladšího z Yuirských bohů, neboť stejně jako on i Elikarashae nedávno prošel Nanebevstoupením.. Legendy o mladém válečníkovi se spojili s těmi o Shevarashovi, když se jim zjevuje přichází Shevarash s kopím Shama, které promlouvá k válečníkům čistého srdce a mysli, prak Ukava který nikdy nemine cíl a palicí Maelat, která může být užívána jen k ochraně Yuir.
Shevarash nemá žádnou vlastní říši ve Vnějších sférách, ačkoliv často navštěvuje Fennimar a Arvandor. Osamělého vlka považuje za svého nadřízeného, ale nemá s ním nic společného, se Seldarine nejvíce spolupracuje s Corellonem a Solonorem, ovšem nechápe proč se soustředí na obranu, místo aby přenesly válku do drovích tunelů. Shevarash stále pronásleduje mocnosti temných elfů – Ghaunadaura, Vhaerauna a Lolth, klidně se za nimi odváží i do Propasti. Shevarash není ve válce s Eilistraee a jejími přívrženci, to ovšem ještě neznamená že je má v oblibě. Naopak. Shevarash je znám svojí nenávistí k drowům a jejích mocnostem a tak si našel několik spojenců – Callardurana Hladké ruce a Psilofyra kteří s ním sdílejí jeho vášeň. Tak jak lidé začínají procházet vrchními Temnými říšemi střetává se a spolupracuje Noční lovec také s lidskými bohy Shaundakul a Hoar. K obrovskému zklamání Seldarine nachází Shevarash potěšení v utišujícím obětí bohyně Shar.
Shevarash je zamlklý a plný násilí zahořklý a soustředěný jen na pomstu.Nikdy neukazuje žádné emoce kromě vzteku a potěšení z dalšího vítězství či triumfu. Černý lučištník nemá trpělivost s těmi kteří nesdílejí jeho touhy a cíle a rozhodně nesmýšlí o ukončení svého tažením jakýmkoliv mírem. Shevarash se často ukazuje tam kde se dá očekávat útok elfů a nebo když přídně pozdě pak pronásleduje drowi do jejich tunelů.
Svátky
Zimní slunovrat je nejvýznamnějším svátkem Shevarashovi církve vzhledem k výročí Zabíjení na šerém dvoře. V tento svatý den jsou přijímáni nový bratři a sestry kdo chtějí vstoupit do Shevarashovi církve i ti, kdož chtějí vstoupit do bratrstev Drowomorů. Noví kněží uctívají svého boha o tím že přísahají že se nebudou smát ani se usmívat dokud Pavoučí královna a další temní bohové nebudou zabiti a jejich uctívači zničeni.
Důležitá místa
Klenba neuhasitelné pomsty leží pod obrovským černým dubem na okraji Elfího dvora v Cormanthorském hvozdu. Tato přirozená jeskyně je umístěna mezi kořeny prastarého stromu a byla místem posledního spočinku Shevarashovo těla před nanebevzetím. Když Shevarash povstal mezi Seldarine, celý strom zčernal, přestal růst a přestaly na něm růst nové listy, přesto strom žije. Shevarashovi pravověrní přeměnili v opevněnou pevnost chránící poslední vstup do Temných říši v nejbližší blízkosti Elfího dvora. Následovníci Černého lučištníka vykonávají před svou smrtí alespoň jednu pomstu do tohoto svatého místa.
Kněžské hábity
Ceremoniální oděv se skládá ze stříbrné kroužkové košile, krvavě rudého polopouště a stříbrné helmy s pevným polohledím které zakrývá vrchní část obličeje. Svatým symbolem je zlomený dřík šípu namočený do krve a posvěcený vysvěceným knězem Shevarashe. Když je přijímán nový člen bratrstva Dhaerowathilů je jeho helmice naplněna drowí krví, kterou část vypije a zbytek si i z helmicí narazí na hlavu. Pak složí přísahu věčné pomsty.
Shevarashovo zjevení
Když se Shevarash neukazuje jako Noční lovec zjevuje se jako jasný bílý plamen který obklopí stvoření kterému pomáhá, či nesenou zbraň. V této formě manifestace Černého lučištníka přidává zbrani či osobám efekty jako kouzla: Zbroj, Rychlost, Ochrana před normálními střelami a Štít a Železná stráž, menší (Ironguard, Lesser; Spell Compendium str. 126 – nositel je imunní vůči nemagickým kovům). Zbrani pak přidává navíc +1 k útoku a +2 k poškození proti Chitinům, drowoukům, drowům, myrlocharům a yochlolům. Svoji přízeň dává Shevarash najevo nalezením kamene do kterého je vyryt symbol roztržené pavoučí sítě nebo rozmačkaného pavouka. Opačné emoce pak dává najevo tím že se ve tmě zjeví rudé oči jako krvechtivého predátora.
Největším nepřítelem Seldarine je Lloth, ta která toužila pokřivit Arvandor a svrhnout Tvůrce. Největší nepřítel sličného lidu jsou drowové, podrasa sloužící Pavoučí královně která je kdysi dávno ovinula do svých sítí. Vykoupení a pomsta může být dosažena pouze skrze absolutní zničení drowů a temných mocností kterým slouží. Jen poté může být radost ze života obnovena. Lovte beze strachu!
< Víra v Shevarashe >
Feadu Maedhrym Závěr
Článek je k dispozici také ke stažení spolu s obrázky Dhaerowathilta.pdf (1,3 MB)
Přeložil a upravil: Dalcor
Na textu se podílel: otec Feadu Maedhrym Slepá spravedlnost
Napsal Dalcor 24.12.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS neregistrovaní : 0.0014219284057617 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
Podobné články
ČAS 0.10185194015503 secREMOTE_IP: 3.141.8.247